Skip to main content

2BalanceYou

Energie in evenwicht

Kinesiologie is een natuurgeneeswijze die verstoringen in de energievoorziening van je lichaam opspoort en herstelt, op het gebied van energie, lichaam, voeding en emoties. Deze methode bestaat uit het handmatig uitvoeren van lichte spiertesten. Via de spiertesten laat je lichaam je voelen waar de verstoringen zitten en geeft het aan wat het nodig heeft om weer in balans te komen. Bij een spiertest breng ik een arm of been in een zodanige uitgangspositie dat één bepaalde spier wordt geïsoleerd. Vervolgens oefen ik een lichte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om deze kracht op te vangen. Wanneer de spier de druk niet kan weerstaan betekent het dat er een disbalans is, die vervolgens wordt hersteld. Hierdoor stroomt je energie weer gelijkmatig door je lichaam, waarmee je je gezondheid bevordert en de energie vrijkomt om je doelen te bereiken. Ook krijg je inzicht in de (emotionele) betekenis en het ontstaan van de verstoring van de energiebalans, wat je de kans biedt verder te groeien en je te ontwikkelen.

Wisselwerking

De mens is één geheel en onze spieren reageren op elke verstoring. Of die nu van lichamelijke, emotionele of biochemische aard is. En die werken ook weer op elkaar in: als je bijvoorbeeld hoofdpijn (lichamelijk) krijgt van teveel koffie drinken (biochemisch), raak je sneller geïrriteerd (emotioneel). Breng je positieve veranderingen op een van die vlakken aan, dan hebben die ook  een positieve uitwerking op de andere vlakken.

In dit versimpelde voorbeeld: drink je water in plaats van koffie, dan verdwijnt je hoofdpijn en dat verbetert je humeur. Deze samenhang wordt schematisch weergegeven in een gelijkzijdige 3-hoek:

Driehoek

Positieve veranderingen aanbrengen

Bloesemremedies geven een positieve impuls op de emotionele zijde. Voedingsmiddelen en/of voedingssupplementen en/of het verminderen van andere toxische belasting van je lichaam, geven een positieve impuls op de biochemische zijde. Het veranderen van lichaamshouding en/of het verminderen van overmatige spierspanning zijn voorbeelden van positieve impulsen op de fysieke zijde van de driehoek.

Preventief

Kinesiologie activeert het zelfherstellend vermogen van je lichaam en je kan het ook preventief inzetten. Met deze methode draag je zelf verantwoordelijkheid voor je gezondheid. Je krijgt concrete aanwijzingen om beter met klachten en problemen om te gaan. Ervaar het zelf…

Auteur: Inge Burgerhof